Alap megjelenítes Honlaptérkép Linkek GYIK Elérhetőségek Impresszum In English

Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Projekt

Székhely: 7621 Pécs, Széchenyi tér 1.
Iroda/levelezési cím: 7632 Pécs, Siklósi út 52.
Telefon: 72/555-606
Fax: 72/443-581
Email: mdhp@mdhp.hu
Internet: www.mdhp.hu

Köszöntő Modern hulladékgazdálkodás Előzmények Rekultiváció A projekt fő szakmai céljai Jóváhagyott tervek, koncepciók Projekt földrajzi területe Az intézmény szervezete Ügyfélszolgálati iroda Üvegzseb Sajtómegjelenések Galéria

A projekt tervezett eredményei:

A projekt tervezett eredményei:

A hulladékok előírt arányú anyagában való hasznosítása, a vegyesen gyűjtött hulladékokból előkezelés után az energetikailag hasznosítható frakció leválasztása, a bomló szerves hulladékok stabilizálása irányított eljárással, a lerakásra kerülő hulladék minimalizálása, valamint a hulladék-megelőzés elősegítése a házi komposztálás feltételeinek megteremtésével és a lakossági szemléletformálás eszközeivel.
Szerves hulladék lerakótól történő eltérítése: 2 db mechanikai-biológiai kezelő, 1 db komposztáló
Lerakással történő ártalmatlanítás: 1 db hulladéklerakó, 4 db átrakó állomás
Szelektív gyűjtés: 2 db hulladék válogatómű, 22 db hulladékudvar, 820 db szelektív gyűjtőpont, szelektív hulladékgyűjtő gépjárművek és edényzetek
Hulladék keletkezésének megelőzése: fokozott környezettudatos PR tevékenység, 10 ezer házi komposztáló beszerzése

A projekt területén logisztikai szempontok szerint gyűjtőkörzetek kerülnek kialakításra. Az egyes gyűjtőkörzetek hulladékait vagy közvetlen beszállítással, vagy átrakóállomáson keresztül juttatják el a hulladékkezelő központokba. A négy átrakóállomás (Pécs, Barcs, Szentlőrinc, Kaposszekcső) kapacitása 53 ezer t/év.

Az átrakó állomások helyszínei:
• Kaposszekcső: 14 ezer tonna
• Pécs: 12 ezer tonna
• Szentlőrinc: 15 ezer tonna
• Barcs: 12 ezer tonna

A hasznosítási célok teljesítése érdekében a szelektívgyűjtés - gyűjtőszigetek telepítésével (820 db) - minden településen bevezetésre kerül. A nyertes vállalkozó feladata lesz a helyszínek (ismételt) felmérése és a megfelelő gyűjtőpontok helyszíneinek megtalálása az üzemeltetővel és a várossal való egyeztetést követően. Ezt egészíti ki a nagyobb városok és a városokkal szomszédos települések családi házas területein a házhoz menő szelektívgyűjtés (60 ezer háztartás) alkalmazása. A gyűjtéshez 240 literes egyedi gyűjtőedények kerülnek kihelyezésre. Ebbe az edénybe gyűjthető a papír, műanyag, fém és a kombinált csomagolóeszközök (hasznosítható hulladékok). Pécsett a lakótelepi részeken sikeresen működik - a gyűjtőszigetek mellett - a lépcsőházi szelektívgyűjtés is. Ennek a rendszernek a bővítésére 1.100 literes edények kihelyezése (2000 db) van tervben, amelybe a családi házas gyűjtéshez hasonlóan gyűjthető a papír, műanyag, fém és a kombinált csomagolóeszközök. Az üveg hulladékok elkülönített gyűjtésére a közterületeken elhelyezett üveggyűjtő konténerek (150 db) kihelyezésével kerülnek majd megoldásra.

Ugyancsak a szelektív gyűjtést segíti a hulladékudvar hálózat (22 db hulladékudvar), illetve átrakóállomások kialakítása (4 db átrakóállomás) is. Minden 13-15 település számára lesz egy elérhető távolságban lévő hulladékudvar. (Pécs 2 db, Kaposszekcső, Barcs, Marcali, Szentlőrinc, Szigetvár, Nagyatád, Oroszló, Siklós, Bóly, Csurgó, Kétújfalu, Homokszentgyörgy, Lábod, Vése, Bükkösd, Harkány, Mágocs, Szentlászló, Sellye, Nagyharsány). A hulladékudvarokban a lakosságnál keletkező szelektíven gyűjthető hulladékok (papír, fém, műanyag, zöldhulladék stb.), a nagyméretű hulladékok (bútor, lom) háztartási készülékek és veszélyes hulladékok helyezhetők el a lakosság számára díjmentesen. Az itt keletkezett hulladékok a válogatóműbe kerülnek. A hulladékudvar kialakítása párhuzamosan történik majd a gyűjtőszigetek kialakításaival.
A projekten belül 10 ezer db házi komposztáló edény beszerzésére kerül sor, melyek igény szerint kerülnek kiosztásra a Társulás Önkormányzatainak lakosai között.

A megépítendő válogatóművek (Kökény: 30 ezer tonna/év, Barcs: 10 ezer tonna/év) a szelektíven gyűjtött hulladékok (papír, műanyag, fém) ipari előkészítését végzik. A bekerülő hulladékot az ipar igényeinek megfelelően különböző frakciókra válogatják, majd a fajtiszta anyagokból bálákat készítenek. A válogatómű végterméke a bála, amely értékesítésre, és ezáltal újrahasznosításra kerül. A hulladék válogatása jelentős kézimunkát igényel, így a térségben elsősorban a könnyű fizikai munkát vállalók számára kínálhat munkaalkalmat.

A vegyesen gyűjtött maradék hulladékot két központban (Kökény 150 ezer t/év, Marcali 30 ezer t/év) mechanikai-biológiai kezeléssel tovább osztályozzák.

A nem hasznosítható hulladékok lerakására hulladéklerakó létesül Kökényben 850 ezer m3 kapacitással. Marcaliban saját beruházásba épül a lerakó, ahol Marcali-Nagyatád térségében keletkező hulladék helyezhető el.

A megvalósítandó technológia kialakítása során sikerült a legkorszerűbb eljárások hazai és helyi gazdaságossági viszonyokhoz való adaptálást elvégezni, ezért a projekt kimenetei hosszú távú stabilitást biztosítanak. A Magyarországon ez idáig még nem alkalmazott komplex hulladék-előkezelő rendszer lehetővé teszi a lerakásra kerülő hulladék mennyiségének minimalizálását, illetve magába foglalja az energetikai hasznosítás lehetőségeit is a másodlagos tüzelőanyagok keresleti és kínálati piaci viszonyaitól függően.