Alap megjelenítes Honlaptérkép Linkek GYIK Elérhetőségek Impresszum In English

Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Projekt

Székhely: 7621 Pécs, Széchenyi tér 1.
Iroda/levelezési cím: 7632 Pécs, Siklósi út 52.
Telefon: 72/555-606
Fax: 72/443-581
Email: mdhp@mdhp.hu
Internet: www.mdhp.hu

Köszöntő Modern hulladékgazdálkodás Előzmények Rekultiváció A projekt fő szakmai céljai Jóváhagyott tervek, koncepciók Projekt földrajzi területe Az intézmény szervezete Ügyfélszolgálati iroda Üvegzseb Sajtómegjelenések Galéria

Mecsek-Dráva tervek
Dátum: 2011. július 24.
Tájékoztatást tartott a Mecsek Dráva Hulladékgazdálkodási projectről az intézményvezető Papp Gábor a Barcsi Többcélú Kistérségi Társulás legutóbbi ülésén.
A tervezett rekultiváció és új rendszer mellett elhangzott az is, hogy a munkaszervezetnél átvilágítás történik, mely a létszámot, a felépítést és a feladatrendszert is érinti. Az eredményekről heteken belül tájékoztatást adnak ki.
Forrás: http://kapos.hu/hirek/gazdasag/2011-07-24/mecsek-drava_tervek.html
_____________________________________________________
Ezután szelektíven
Dátum: 2011. július 11.
A Dél-Dunántúlon is beindul a szelektív hulladékkezelés
Több sikertelen közbeszerzési eljárás után végre még a nyáron megkezdődnek a Mecsek-Dráva hulladékgazdálkodási program kivitelezési munkálatai. A mintegy 25 milliárd forintos fejlesztés keretében a Dél-Dunántúlon két éven belül a szelektív gyűjtést és a környezetbarát ártalmatlanítást is magába foglaló komplex hulladékgazdálkodási rendszert alakítanak ki, és jövő őszre rekultiválják a környezetet erősen szennyező hulladéklerakókat.
A program 100 százalékos európai uniós pénzügyi támogatást élvező rekultivációs részét illetően már szerződtek a kivitelezővel, tart a helyszíni felmérés és hamarosan átadják a munkaterületeket, mondta egy pécsi szakmai fórumon Papp Gábor, a projekt megvalósítására létrejött Mecsek-Dráva Önkormányzati Társulás intézményvezetője.
A 70 százalékban uniós forrásból megvalósuló hulladékgazdálkodási rendszert érintően még folynak a közbeszerzési eljárások. A társulás megalakulásával 2003-ban indult projekt kivitelezése az eredeti tervekhez képest másfél évvel később kezdődhet meg, mert a szerződéskötéseket és a munka indulását több sikertelen közbeszerzési eljárás hátráltatta.

A tervek szerint a szerves hulladék feldolgozását 2 mechanikai-biológiai kezelőben és egy komposztálóban végeznék, a lerakással történő ártalmatlanítást egy új hulladéklerakó és 4 átrakó állomás szolgálja majd.
A szelektív gyűjtéshez 2 hulladék-válogatóművet építenek és 22 hulladékudvart alakítanak ki, 820 gyűjtőszigetet telepítenek, a nagyobb városokban és a szomszédos településeken bevezetik a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést.
Forrás: http://www.piacesprofit.hu/klimablog/fenntarthato_fejlodes/a_deldunantulon_is_beindul_a_szelektiv_hulladekkezeles.html
___________________________________________________________
Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Program
Dátum: 2011 július 07.
A Mecsek-Dráva Önkormányzati Társulás életre keltésével szinte példátlan méretű önkormányzati összefogás jött létre egy európai uniós kötelezettség teljesítése érdekében.
A Dél-dunántúli Régió 313 települése fogott össze a Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Program megvalósítására, melynek során európai színvonalú fejlesztésekkel új hulladékgazdálkodási rendszert és szemléletet alakít ki, megfelelve az Európai Unió nagyon szigorú környezetvédelmi szabályozásának.
A pécsi önkormányzat gesztorságával elnyert pályázati támogatás tette lehetővé a 17 milliárd Forintot meghaladó Program megvalósítását, amely nem egyszerűen csak műszaki létesítmények kialakítását, hanem napjaink egyik legfontosabb küldetését, a környezetszennyezés mérséklését tűzte zászlajára.
A Programban részt vevők mindannyian azon dolgoznak, hogy gyökeres szemléletváltás menjen végbe a környezetvédelem fontosságát illetően nemcsak az egyének, de a közösségek szintjén is. Ennek feltételrendszerét teremtik meg mind a rekultivációs, mind pedig a települési szilárdhulladék-gazdálkodásfejlesztési munkálatok, de ezen felül komoly társadalmasítási tevékenység is hozzájárul a projekt sikeres megvalósításához.
Mindezek gazdasági növekedést generálhatnak, hiszen az érintett térség élhetőbb és tisztább lesz a bezárt települési szilárd hulladéklerakók rekultivációja és a korszerű hulladékfeldolgozó, valamint a biztonságos hulladéklerakók megépítése után.
Rekultiváció
A Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Program Rekultiváció teljes egészében a Dél-dunántúli térségben zajlik; itt 89 hulladéklerakó található, amelyet szakemberek vizsgáltak meg, hogy tényleges képet kapjanak azok állapotáról. A helyszíni bejárás során jegyzőkönyv és fényképes dokumentáció készült minden egyes felkeresett területről.
Az eredmények alapján 2004 végén a Mecsek-Dráva Program támogatásért pályázott annak érdekében, hogy a rekultivációs program megvalósításához szükséges műszaki tervezési munkákat központi források bevonásával végezhesse el.
A Magyar Kormány ún. Nagyprojekt Alapjának keretében a Mecsek-Dráva Program 250 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült. A támogatáshoz az önkormányzatoknak 25%-os önrészt kellett biztosítani, így a munkák elvégzésére 333 millió forint állt rendelkezésre.
E projekt keretében az elavult, a környezetet erősen szennyező hulladéklerakókat rekultiválják. 64 lerakó esetében helyben történik meg a rekultiválás, 25 lerakót pedig teljes mértékben felszámolnak.
A rekultivációs munkálatok nem csupán a tereprendezést és a tároló területének szigetelését foglalják magukba (ami megakadályozza a szagok és mindenféle káros anyag kiszivárgását), hanem a beruházások ugyanilyen fontos eleme a Környezetvédelmi Hatóság által megkövetelt monitoringrendszer kialakítása. Ennek során olyan berendezéseket telepítenek az érintett területekre, amelyek folyamatosan ellenőrzik a környéken található ivóvíz minőségét.
A rekultivációval párhuzamosan, szintén közösségi támogatásból, környezetvédelmi szempontokat figyelembe véve új és korszerű hulladékgazdálkodási rendszer épül ki.
A projekt címe:Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Program Települési Szintű Hulladéklerakók Rekultivációja
Projekt azonosító: KEOP 2.3.0/2F-2008-0003
Projektgazda neve: Mecsek-Dráva Regionális SzilárdhulladékKezelő Rendszer Létrehozását Célzó Önkormányzati Társulás
Projektgazda székhelye: 7621 Pécs, Széchenyi tér 1.
A projekt megvalósítás befejezésének tervezett időpontja: 2012.10.31.
Előkészítési költség: 187 136 723 Ft
Várható teljes beruházási költség: 4 347 882 693 Ft
Érintett lakosság száma: 157 028 fő

Folyamatban az elavult hulladéklerakók rekultiválása
Az ország számos területén elindultak, vagy el fognak indulni azok a beruházások, amelyek során az elavult, a környezetet erősen szennyező hulladéklerakókat rekultiválják.
Magyarországon a folyamatot felgyorsíthatja, hogy a program(ok) az Európai Unió 100%-os támogatását élvezik.
Az előzetes vizsgálatok során a szakemberek országos szinten mintegy 2700 hulladéklerakót vizsgáltak meg, ezek közül 2013-ig mintegy 1500 lerakó rekultivációja történhet meg a rendelkezésre álló, összesen mintegy 86,3 milliárd forintos forrásból.
A rekultivációs munkálatok az ország számos területén zajlanak és zajlottak.
Forrás: http://www.euroastra.hu/node/51823
___________________________________________________________

Kiss Tibor: példátlan összefogás a Mecsek-Dráva Program

Dátum: 2011. július 5.
Egy éven belül közel kilencven településen számolhatják fel, illetve rekultiválhatják a korszerűtlen hulladéklerakókat mintegy ötmilliárd forintból, 2013-ig pedig a Dél-Dunántúl 313 településén, 20 milliárd forintból elindítják a szelektív hulladékgyűjtést. A Pécs TV vendége dr. Kiss Tibor, a program egyik elindítója volt.
Forrás: http://www.pecsma.hu/?s=Mecsek-Dr%C3%A1va

___________________________________________________________

Egészségesebb környezetet teremtenek

Dátum: 2011. július 05.

Hulladéklerakók rekultivációjával még a nyáron megkezdődnek a Mecsek-Dráva hulladékgazdálkodási program kivitelezési munkálatai. A projekt Baranya, Somogy és Tolna megyében 313 település 426 ezer lakosa számára teremt egészségesebb környezetet azzal, hogy a térségben évente keletkező mintegy 200 ezer tonna hulladék 70 százalékát újrahasznosítják.

Papp Gábor, a projekt megvalósítására létrejött Mecsek-Dráva Önkormányzati Társulás intézményvezetője a témában tartott hétfői pécsi szakmai fórumon elmondta: a mintegy 25 milliárd forintos fejlesztés keretében a Dél-Dunántúlon két éven belül a szelektív gyűjtést és a környezetbarát ártalmatlanítást is magába foglaló komplex hulladékgazdálkodási rendszert alakítanak ki, és jövő őszre rekultiválják a környezetet erősen szennyező hulladéklerakókat.
Hozzátette, hogy a program 100 százalékos európai uniós pénzügyi támogatást élvező rekultivációs részét illetően már szerződtek a kivitelezővel, tart a helyszíni felmérés és hamarosan átadják a munkaterületeket. A 70 százalékban uniós forrásból megvalósuló hulladékgazdálkodási rendszert érintően még folynak a közbeszerzési eljárások.
Papp Gábor szólt arról is, hogy a társulás megalakulásával 2003-ban indult projekt kivitelezése az eredeti tervekhez képest másfél évvel később kezdődhet meg, mert a szerződéskötéseket és a munka indulását több sikertelen közbeszerzési eljárás hátráltatta.

Barcsi hulladékkezelő központ látványterve

A Mecsek-Dráva hulladékgazdálkodási program Baranya, Somogy és Tolna megyében 313 település 426 ezer lakosa számára teremt egészségesebb környezetet azzal, hogy a térségben évente keletkező mintegy 200 ezer tonna hulladék 70 százalékát újrahasznosítják, a fennmaradó részt pedig a szigorú európai uniós szabályoknak megfelelően helyezik el. Emellett meggátolják, hogy a meglévő lerakók szennyezzék a talajt és az ivóvizet.
A tervek szerint a szerves hulladék feldolgozását 2 mechanikai-biológiai kezelőben és egy komposztálóban végeznék, a lerakással történő ártalmatlanítást egy új hulladéklerakó és 4 átrakó állomás szolgálja majd. A szelektív gyűjtéshez 2 hulladék-válogatóművet építenek és 22 hulladékudvart alakítanak ki, 820 gyűjtőszigetet telepítenek, a nagyobb városokban és a szomszédos településeken bevezetik a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést.
A rekultiváció során 64 lerakót korszerűsítenek, 25-öt pedig felszámolnak. A munkálatoknak nem csak a tereprendezés és a tárolók területének szigetelése a célja, hanem az ivóvíz minőségének folyamatos ellenőrzését biztosító monitoring-rendszer telepítése is.

Forrás: http://www.somogymegye.net/somogy-megye/egeszsegesebb-kornyezetet-teremtenek

___________________________________________________________

 

820 gyűjtőszigetet telepítenek
Dátum: 2011. július 4.

Hulladéklerakók rekultivációjával még a nyáron megkezdődnek a Mecsek–Dráva hulladékgazdálkodási program kivitelezési munkálatai.
Papp Gábor, a projekt megvalósítására létrejött Mecsek–Dráva Önkormányzati Társulás intézményvezetője a témában tartott hétfői pécsi szakmai fórumon elmondta: a mintegy 25 milliárd forintos fejlesztés keretében a Dél-Dunántúlon két éven belül a szelektív gyűjtést és a környezetbarát ártalmatlanítást is magába foglaló komplex hulladékgazdálkodási rendszert alakítanak ki, és jövő őszre rekultiválják a környezetet erősen szennyező hulladéklerakókat. Hozzátette, hogy a program százszázalékos európai uniós pénzügyi támogatást élvező rekultivációs részét illetően már szerződtek a kivitelezővel, tart a helyszíni felmérés, és hamarosan átadják a munkaterületeket. A 70 százalékban uniós forrásból megvalósuló hulladékgazdálkodási rendszert érintően még folynak a közbeszerzési eljárások.

Papp Gábor szólt arról is, hogy a társulás megalakulásával 2003-ban indult projekt kivitelezése az eredeti tervekhez képest másfél évvel később kezdődhet meg, mert a szerződéskötéseket és a munka indulását több sikertelen közbeszerzési eljárás hátráltatta. A Mecsek–Dráva hulladékgazdálkodási program Baranya, Somogy és Tolna megyében 313 település 426 ezer lakosa számára teremt egészségesebb környezetet azzal, hogy a térségben évente keletkező mintegy 200 ezer tonna hulladék 70 százalékát újrahasznosítják, a fennmaradó részt pedig a szigorú európai uniós szabályoknak megfelelően helyezik el. Emellett meggátolják, hogy a meglévő lerakók szennyezzék a talajt és az ivóvizet.

A tervek szerint a szerves hulladék feldolgozását két mechanikai-biológiai kezelőben és egy komposztálóban végeznék, a lerakással történő ártalmatlanítást egy új hulladéklerakó és négy átrakóállomás szolgálja majd. A szelektív gyűjtéshez 2 hulladék-válogatóművet építenek és 22 hulladékudvart alakítanak ki, 820 gyűjtőszigetet telepítenek, a nagyobb városokban és a szomszédos településeken bevezetik a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést. A rekultiváció során 64 lerakót korszerűsítenek, 25-öt pedig felszámolnak. A munkálatoknak nemcsak a tereprendezés és a tárolók területének szigetelése a célja, hanem az ivóvíz minőségének folyamatos ellenőrzését biztosító monitoringrendszer telepítése is.

Forrás: http://www.mno.hu/portal/794984

_____________________________________________________

Indul a Mecsek-Dráva hulladékgazdálkodási program kivitelezése

Dátum: 2011. július 04.

Hulladéklerakók rekultivációjával még a nyáron megkezdődnek a Mecsek-Dráva hulladékgazdálkodási program kivitelezési munkálatai. Papp Gábor, a projekt megvalósítására létrejött Mecsek-Dráva Önkormányzati Társulás intézményvezetője a témában tartott hétfői pécsi szakmai fórumon elmondta: a mintegy 25 milliárd forintos fejlesztés keretében a Dél-Dunántúlon két éven belül a szelektív gyűjtést és a környezetbarát ártalmatlanítást is magába foglaló komplex hulladékgazdálkodási rendszert alakítanak ki, és jövő őszre rekultiválják a környezetet erősen szennyező hulladéklerakókat. Hozzátette, hogy a program 100 százalékos európai uniós pénzügyi támogatást élvező rekultivációs részét illetően már szerződtek a kivitelezővel, tart a helyszíni felmérés és hamarosan átadják a munkaterületeket. A 70 százalékban uniós forrásból megvalósuló hulladékgazdálkodási rendszert érintően még folynak a közbeszerzési eljárások. Papp Gábor szólt arról is, hogy a társulás megalakulásával 2003-ban indult projekt kivitelezése az eredeti tervekhez képest másfél évvel később kezdődhet meg, mert a szerződéskötéseket és a munka indulását több sikertelen közbeszerzési eljárás hátráltatta. A Mecsek-Dráva hulladékgazdálkodási program Baranya, Somogy és Tolna megyében 313 település 426 ezer lakosa számára teremt egészségesebb környezetet azzal, hogy a térségben évente keletkező mintegy 200 ezer tonna hulladék 70 százalékát újrahasznosítják, a fennmaradó részt pedig a szigorú európai uniós szabályoknak megfelelően helyezik el. Emellett meggátolják, hogy a meglévő lerakók szennyezzék a talajt és az ivóvizet.

Forrás: http://www.enjoyradio.hu/?RadioID=987
___________________________________________________________
25 milliárdból fejlesztenek komplex hulladékgazdálkodási rendszert
Dátum: 2011. július 04.
Hulladéklerakók rekultivációjával még a nyáron megkezdődnek a Mecsek-Dráva hulladékgazdálkodási program munkálatai.
Papp Gábor, a projekt megvalósítására létrejött Mecsek-Dráva Önkormányzati Társulás intézményvezetője a témában tartott pécsi szakmai fórumon elmondta: a mintegy 25 milliárd forintos fejlesztés keretében a Dél-Dunántúlon két éven belül a szelektív gyűjtést és a környezetbarát ártalmatlanítást is magába foglaló komplex hulladékgazdálkodási rendszert alakítanak ki, és jövő őszre rekultiválják a környezetet erősen szennyező hulladéklerakókat.

Hozzátette, a program rekultivációs részét illetően már szerződtek a kivitelezővel, tart a helyszíni felmérés és hamarosan átadják a munkaterületeket. A hulladékgazdálkodási rendszert érintően még folynak a közbeszerzési eljárások.
Forrás: http://www.hirado.hu/Hirek/2011/07/04/11/25_milliardbol_fejlesztenek_komplex_hulladekgazdalkodasi_rendszert.aspx

___________________________________________________________

Elindult a hulladékprogram

Dátum: 2011. július 04.

A hulladéklerakók rekultivációjával még a nyáron megkezdődnek a Mecsek-Dráva hulladékgazdálkodási program kivitelezési munkálatai. A mintegy 25 milliárd forintos fejlesztés keretében a Dél-Dunántúlon két éven belül a szelektív gyűjtést és a környezetbarát ártalmatlanítást is magába foglaló komplex hulladékgazdálkodási rendszert alakítanak ki, és jövő őszre rekultiválják a környezetet erősen szennyező hulladéklerakókat. A program rekultivációs részét illetően már szerződtek a kivitelezővel, tart a helyszíni felmérés és hamarosan átadják a munkaterületeket. A hulladékgazdálkodási rendszert érintően még folynak a közbeszerzési eljárások. A programban Barcs is részt vesz.

Forrás: http://www.somogytv.hu/cikkek/78381

___________________________________________________________
Indul a Mecsek-Dráva hulladékgazdálkodási program kivitelezése
Dátum: 2011. július 04.
Hulladéklerakók rekultivációjával még a nyáron megkezdődnek a Mecsek-Dráva hulladékgazdálkodási program kivitelezési munkálatai.
Papp Gábor, a projekt megvalósítására létrejött Mecsek-Dráva Önkormányzati Társulás intézményvezetője a témában tartott hétfői pécsi szakmai fórumon elmondta: a mintegy 25 milliárd forintos fejlesztés keretében a Dél-Dunántúlon két éven belül a szelektív gyűjtést és a környezetbarát ártalmatlanítást is magába foglaló komplex hulladékgazdálkodási rendszert alakítanak ki, és jövő őszre rekultiválják a környezetet erősen szennyező hulladéklerakókat.
Hozzátette, hogy a program 100 százalékos európai uniós pénzügyi támogatást élvező rekultivációs részét illetően már szerződtek a kivitelezővel, tart a helyszíni felmérés és hamarosan átadják a munkaterületeket. A 70 százalékban uniós forrásból megvalósuló hulladékgazdálkodási rendszert érintően még folynak a közbeszerzési eljárások.
Papp Gábor szólt arról is, hogy a társulás megalakulásával 2003-ban indult projekt kivitelezése az eredeti tervekhez képest másfél évvel később kezdődhet meg, mert a szerződéskötéseket és a munka indulását több sikertelen közbeszerzési eljárás hátráltatta.
A Mecsek-Dráva hulladékgazdálkodási program Baranya, Somogy és Tolna megyében 313 település 426 ezer lakosa számára teremt egészségesebb környezetet azzal, hogy a térségben évente keletkező mintegy 200 ezer tonna hulladék 70 százalékát újrahasznosítják, a fennmaradó részt pedig a szigorú európai uniós szabályoknak megfelelően helyezik el. Emellett meggátolják, hogy a meglévő lerakók szennyezzék a talajt és az ivóvizet.
A tervek szerint a szerves hulladék feldolgozását 2 mechanikai-biológiai kezelőben és egy komposztálóban végeznék, a lerakással történő ártalmatlanítást egy új hulladéklerakó és 4 átrakó állomás szolgálja majd. A szelektív gyűjtéshez 2 hulladék-válogatóművet építenek és 22 hulladékudvart alakítanak ki, 820 gyűjtőszigetet telepítenek, a nagyobb városokban és a szomszédos településeken bevezetik a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést.
A rekultiváció során 64 lerakót korszerűsítenek, 25-öt pedig felszámolnak. A munkálatoknak nem csak a tereprendezés és a tárolók területének szigetelése a célja, hanem az ivóvíz minőségének folyamatos ellenőrzését biztosító monitoring-rendszer telepítése is.
Forrás: http://www.elemzeskozpont.hu/content/indul-mecsek-dr%C3%A1va-hullad%C3%A9kgazd%C3%A1lkod%C3%A1si-program-kivitelez%C3%A9se
___________________________________________________________

Indul a Mecsek-Dráva hulladékgazdálkodási program kivitelezése

Dátum: 2011. július 04.

Hulladéklerakók rekultivációjával még a nyáron megkezdődnek a Mecsek-Dráva hulladékgazdálkodási program kivitelezési munkálatai.

Papp Gábor, a projekt megvalósítására létrejött Mecsek-Dráva Önkormányzati Társulás intézményvezetője a témában tartott hétfői pécsi szakmai fórumon elmondta: a mintegy 25 milliárd forintos fejlesztés keretében a Dél-Dunántúlon két éven belül a szelektív gyűjtést és a környezetbarát ártalmatlanítást is magába foglaló komplex hulladékgazdálkodási rendszert alakítanak ki, és jövő őszre rekultiválják a környezetet erősen szennyező hulladéklerakókat.

Hozzátette: a program 100 százalékos európai uniós pénzügyi támogatást élvező rekultivációs részét illetően már szerződtek a kivitelezővel, tart a helyszíni felmérés és hamarosan átadják a munkaterületeket.

A 70 százalékban uniós forrásból megvalósuló hulladékgazdálkodási rendszert érintően még folynak a közbeszerzési eljárások. Papp Gábor szólt arról is, hogy a társulás megalakulásával 2003-ban indult projekt kivitelezése az eredeti tervekhez képest másfél évvel később kezdődhet meg, mert a szerződéskötéseket és a munka indulását több sikertelen közbeszerzési eljárás hátráltatta.

A Mecsek-Dráva hulladékgazdálkodási program Baranya, Somogy és Tolna megyében 313 település 426 ezer lakosa számára teremt egészségesebb környezetet azzal, hogy a térségben évente keletkező mintegy 200 ezer tonna hulladék 70 százalékát újrahasznosítják, a fennmaradó részt pedig a szigorú európai uniós szabályoknak megfelelően helyezik el.

Forrás: http://www.somogy.hu/index.php?cid=11085

___________________________________________________________

Nyáron indul a hulladékgazdálkodási program

Dátum: 2011. július 04.

A szelektív gyűjtés az alap

Hulladéklerakók rekultivációjával még a nyáron megkezdődnek a Mecsek-Dráva hulladékgazdálkodási program kivitelezési munkálatai.
Papp Gábor, a projekt megvalósítására létrejött Mecsek-Dráva Önkormányzati Társulás intézményvezetője a témában tartott hétfői pécsi szakmai fórumon elmondta: a mintegy 25 milliárd forintos fejlesztés keretében a Dél-Dunántúlon két éven belül a szelektív gyűjtést és a környezetbarát ártalmatlanítást is magába foglaló komplex hulladékgazdálkodási rendszert alakítanak ki, és jövő őszre rekultiválják a környezetet erősen szennyező hulladéklerakókat.

Hozzátette, hogy a program 100 százalékos európai uniós pénzügyi támogatást élvező rekultivációs részét illetően már szerződtek a kivitelezővel, tart a helyszíni felmérés és hamarosan átadják a munkaterületeket. A 70 százalékban uniós forrásból megvalósuló hulladékgazdálkodási rendszert érintően még folynak a közbeszerzési eljárások.

Papp Gábor szólt arról is, hogy a társulás megalakulásával 2003-ban indult projekt kivitelezése az eredeti tervekhez képest másfél évvel később kezdődhet meg, mert a szerződéskötéseket és a munka indulását több sikertelen közbeszerzési eljárás hátráltatta.

A Mecsek-Dráva hulladékgazdálkodási program Baranya, Somogy és Tolna megyében 313 település 426 ezer lakosa számára teremt egészségesebb környezetet azzal, hogy a térségben évente keletkező mintegy 200 ezer tonna hulladék 70 százalékát újrahasznosítják, a fennmaradó részt pedig a szigorú európai uniós szabályoknak megfelelően helyezik el. Emellett meggátolják, hogy a meglévő lerakók szennyezzék a talajt és az ivóvizet.

A tervek szerint a szerves hulladék feldolgozását 2 mechanikai-biológiai kezelőben és egy komposztálóban végeznék, a lerakással történő ártalmatlanítást egy új hulladéklerakó és 4 átrakó állomás szolgálja majd. A szelektív gyűjtéshez 2 hulladék-válogatóművet építenek és 22 hulladékudvart alakítanak ki, 820 gyűjtőszigetet telepítenek, a nagyobb városokban és a szomszédos településeken bevezetik a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést.

A rekultiváció során 64 lerakót korszerűsítenek, 25-öt pedig felszámolnak. A munkálatoknak nem csak a tereprendezés és a tárolók területének szigetelése a célja, hanem az ivóvíz minőségének folyamatos ellenőrzését biztosító monitoring-rendszer telepítése is.

Forrás: http://www.pecsistop.hu/articles/article.php?id=900257

___________________________________________________________
Indul a Mecsek-Dráva hulladékgazdálkodási program kivitelezése
Dátum: 2011. július 04.

Hulladéklerakók rekultivációjával még a nyáron megkezdődnek a Mecsek-Dráva hulladékgazdálkodási program kivitelezési munkálatai.

Papp Gábor, a projekt megvalósítására létrejött Mecsek-Dráva Önkormányzati Társulás intézményvezetője a témában tartott hétfői pécsi szakmai fórumon elmondta: a mintegy 25 milliárd forintos fejlesztés keretében a Dél-Dunántúlon két éven belül a szelektív gyűjtést és a környezetbarát ártalmatlanítást is magába foglaló komplex hulladékgazdálkodási rendszert alakítanak ki, és jövő őszre rekultiválják a környezetet erősen szennyező hulladéklerakókat.
Hozzátette, a program rekultivációs részét illetően már szerződtek a kivitelezővel, tart a helyszíni felmérés és hamarosan átadják a munkaterületeket. A hulladékgazdálkodási rendszert érintően még folynak a közbeszerzési eljárások.
Forrás: http://www.debreceninapilap.hu/cikk/Indul_a_Mecsek-Drava_hulladekgazdalkodasi_program_kivitelezese/79238

___________________________________________________________
Egységes hulladékgazdálkodás lesz a Dél-Dunántúlon

Dátum: 2011. július 04.
313 település fogott össze, hogy a dél-dunántúli régióban korszerű, az uniós szabályozásnak megfelelő hulladékgazdálkodási rendszert alakítsanak ki. A közel 17 milliárdos tervezett beruházás 157 ezer lakost érint majd – közölte a Mecsek-Dráva Önkormányzati Társulás. Beindul a helyi szemétlerakók rekultivációja is.

A pécsi önkormányzat – mint végrehajtó – által elnyert pályázat tette lehetővé a 17 milliárd forintot meghaladó program megvalósítását, amely nem egyszerűen csak műszaki létesítmények kialakítását, hanem napjaink egyik legfontosabb küldetését, a környezetszennyezés mérséklését tűzte zászlajára. A programban részt vevők mindannyian azon dolgoznak, hogy gyökeres szemléletváltás menjen végbe a környezetvédelem fontosságát illetően nemcsak az egyének, de a közösségek szintjén is.

Ennek feltételrendszerét teremtik meg mind a rekultivációs, mind pedig a települési szilárdhulladék gazdálkodásfejlesztési munkálatok, de ezen felül komoly társadalmasítási tevékenység is hozzájárul a projekt sikeres megvalósításához. Mindezek gazdasági növekedést generálhatnak, hiszen az érintett térség élhetőbb és tisztább lesz a bezárt települési szilárd hulladéklerakók rekultivációja és a korszerű hulladékfeldolgozó, valamint a biztonságos hulladéklerakók megépítése után.

 

Rekultiváció
A Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Program Rekultiváció teljes egészében a Dél-dunántúli térségben zajlik; itt 89 hulladéklerakó található, amelyet szakemberek vizsgáltak meg, hogy tényleges képet kapjanak azok állapotáról. A helyszíni bejárás során jegyzőkönyv és fényképes dokumentáció készült minden egyes felkeresett területről. Az eredmények alapján 2004 végén a Mecsek-Dráva Program támogatásért pályázott annak érdekében, hogy a rekultivációs program megvalósításához szükséges műszaki tervezési munkákat központi források bevonásával végezhesse el. A magyar kormány úgynevezett Nagyprojekt Alapjának keretében a Mecsek-Dráva Program 250 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült. A támogatáshoz az önkormányzatoknak 25%-os önrészt kellett biztosítani, így a munkák elvégzésére 333 millió forint állt rendelkezésre. E projekt keretében az elavult, a környezetet erősen szennyező hulladéklerakókat rekultiválják. 64 lerakó esetében helyben történik meg a rekultiválás, 25 lerakót pedig teljes mértékben felszámolnak.

A rekultivációs munkálatok nem csupán a tereprendezést és a tároló területének szigetelését foglalják magukba (ami megakadályozza a szagok és mindenféle káros anyag kiszivárgását), hanem a beruházások ugyanilyen fontos eleme a Környezetvédelmi Hatóság által megkövetelt monitoringrendszer kialakítása. Ennek során olyan berendezéseket telepítenek az érintett területekre, amelyek folyamatosan ellenőrzik a környéken található ivóvíz minőségét. A rekultivációval párhuzamosan, szintén közösségi támogatásból, környezetvédelmi szempontokat figyelembe véve új és korszerű hulladékgazdálkodási rendszer épül ki.

Folyamatban az elavult hulladéklerakók rekultiválása
Az ország számos területén elindultak, vagy el fognak indulni azok a beruházások, amelyek során az elavult, a környezetet erősen szennyező hulladéklerakók környezetét helyreállítják, rekultiválják. Magyarországon a folyamatot felgyorsíthatja, hogy a program(ok) az Európai Unió 100 száz százalékos támogatását élvezik. Az előzetes vizsgálatok során a szakemberek országos szinten mintegy 2700 hulladéklerakót vizsgáltak meg, ezek közül 2013-ig mintegy 1500 lerakó rekultivációja történhet meg a rendelkezésre álló, összesen mintegy 86,3 milliárd forintos forrásból. A rekultivációs munkálatok az ország számos területén zajlanak és zajlottak.

OrientPress Hírügynökség

Forrás: http://www.kozigpress.hu/85335

___________________________________________________________

Indul a Mecsek-Dráva hulladékgazdálkodási program kivitelezése

Dátum: 2011. július 04.

Hulladéklerakók rekultivációjával még a nyáron megkezdődnek a Mecsek-Dráva hulladékgazdálkodási program kivitelezési munkálatai.

Papp Gábor, a projekt megvalósítására létrejött Mecsek-Dráva Önkormányzati Társulás intézményvezetője a témában tartott hétfői pécsi szakmai fórumon elmondta: a mintegy 25 milliárd forintos fejlesztés keretében a Dél-Dunántúlon két éven belül a szelektív gyűjtést és a környezetbarát ártalmatlanítást is magába foglaló komplex hulladékgazdálkodási rendszert alakítanak ki, és jövő őszre rekultiválják a környezetet erősen szennyező hulladéklerakókat.

Hozzátette, hogy a program 100 százalékos európai uniós pénzügyi támogatást élvező rekultivációs részét illetően már szerződtek a kivitelezővel, tart a helyszíni felmérés és hamarosan átadják a munkaterületeket. A 70 százalékban uniós forrásból megvalósuló hulladékgazdálkodási rendszert érintően még folynak a közbeszerzési eljárások.

Papp Gábor szólt arról is, hogy a társulás megalakulásával 2003-ban indult projekt kivitelezése az eredeti tervekhez képest másfél évvel később kezdődhet meg, mert a szerződéskötéseket és a munka indulását több sikertelen közbeszerzési eljárás hátráltatta.

A Mecsek-Dráva hulladékgazdálkodási program Baranya, Somogy és Tolna megyében 313 település 426 ezer lakosa számára teremt egészségesebb környezetet azzal, hogy a térségben évente keletkező mintegy 200 ezer tonna hulladék 70 százalékát újrahasznosítják, a fennmaradó részt pedig a szigorú európai uniós szabályoknak megfelelően helyezik el. Emellett meggátolják, hogy a meglévő lerakók szennyezzék a talajt és az ivóvizet.

A tervek szerint a szerves hulladék feldolgozását 2 mechanikai-biológiai kezelőben és egy komposztálóban végeznék, a lerakással történő ártalmatlanítást egy új hulladéklerakó és 4 átrakó állomás szolgálja majd. A szelektív gyűjtéshez 2 hulladék-válogatóművet építenek és 22 hulladékudvart alakítanak ki, 820 gyűjtőszigetet telepítenek, a nagyobb városokban és a szomszédos településeken bevezetik a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést.

A rekultiváció során 64 lerakót korszerűsítenek, 25-öt pedig felszámolnak. A munkálatoknak nem csak a tereprendezés és a tárolók területének szigetelése a célja, hanem az ivóvíz minőségének folyamatos ellenőrzését biztosító monitoring-rendszer telepítése is.

Forrás: http://velemenyezd.hu/velemenyezd.tvn?cid=y9G&hir=Indul%20a%20Mecsek-Dr%E1va%20hullad%E9kgazd%E1lkod%E1si%20program%20kivitelez%E9se

___________________________________________________________

Egységes hulladékgazdálkodás lesz a Dél-Dunántúlon

Dátum: 2011. július 04.
313 település fogott össze, hogy a dél-dunántúli régióban korszerű, az uniós szabályozásnak megfelelő hulladékgazdálkodási rendszert alakítsanak ki. A közel 17 milliárdos tervezett beruházás 157 ezer lakost érint majd – közölte a Mecsek-Dráva Önkormányzati Társulás. Beindul a helyi szemétlerakók rekultivációja is.

A pécsi önkormányzat – mint végrehajtó – által elnyert pályázat tette lehetővé a 17 milliárd forintot meghaladó program megvalósítását, amely nem egyszerűen csak műszaki létesítmények kialakítását, hanem napjaink egyik legfontosabb küldetését, a környezetszennyezés mérséklését tűzte zászlajára. A programban részt vevők mindannyian azon dolgoznak, hogy gyökeres szemléletváltás menjen végbe a környezetvédelem fontosságát illetően nemcsak az egyének, de a közösségek szintjén is.

Ennek feltételrendszerét teremtik meg mind a rekultivációs, mind pedig a települési szilárdhulladék gazdálkodásfejlesztési munkálatok, de ezen felül komoly társadalmasítási tevékenység is hozzájárul a projekt sikeres megvalósításához. Mindezek gazdasági növekedést generálhatnak, hiszen az érintett térség élhetőbb és tisztább lesz a bezárt települési szilárd hulladéklerakók rekultivációja és a korszerű hulladékfeldolgozó, valamint a biztonságos hulladéklerakók megépítése után.

Rekultiváció
A Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Program Rekultiváció teljes egészében a Dél-dunántúli térségben zajlik; itt 89 hulladéklerakó található, amelyet szakemberek vizsgáltak meg, hogy tényleges képet kapjanak azok állapotáról. A helyszíni bejárás során jegyzőkönyv és fényképes dokumentáció készült minden egyes felkeresett területről. Az eredmények alapján 2004 végén a Mecsek-Dráva Program támogatásért pályázott annak érdekében, hogy a rekultivációs program megvalósításához szükséges műszaki tervezési munkákat központi források bevonásával végezhesse el. A magyar kormány úgynevezett Nagyprojekt Alapjának keretében a Mecsek-Dráva Program 250 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült. A támogatáshoz az önkormányzatoknak 25%-os önrészt kellett biztosítani, így a munkák elvégzésére 333 millió forint állt rendelkezésre. E projekt keretében az elavult, a környezetet erősen szennyező hulladéklerakókat rekultiválják. 64 lerakó esetében helyben történik meg a rekultiválás, 25 lerakót pedig teljes mértékben felszámolnak.

A rekultivációs munkálatok nem csupán a tereprendezést és a tároló területének szigetelését foglalják magukba (ami megakadályozza a szagok és mindenféle káros anyag kiszivárgását), hanem a beruházások ugyanilyen fontos eleme a Környezetvédelmi Hatóság által megkövetelt monitoringrendszer kialakítása. Ennek során olyan berendezéseket telepítenek az érintett területekre, amelyek folyamatosan ellenőrzik a környéken található ivóvíz minőségét. A rekultivációval párhuzamosan, szintén közösségi támogatásból, környezetvédelmi szempontokat figyelembe véve új és korszerű hulladékgazdálkodási rendszer épül ki.

Folyamatban az elavult hulladéklerakók rekultiválása
Az ország számos területén elindultak, vagy el fognak indulni azok a beruházások, amelyek során az elavult, a környezetet erősen szennyező hulladéklerakók környezetét helyreállítják, rekultiválják. Magyarországon a folyamatot felgyorsíthatja, hogy a program(ok) az Európai Unió 100 száz százalékos támogatását élvezik. Az előzetes vizsgálatok során a szakemberek országos szinten mintegy 2700 hulladéklerakót vizsgáltak meg, ezek közül 2013-ig mintegy 1500 lerakó rekultivációja történhet meg a rendelkezésre álló, összesen mintegy 86,3 milliárd forintos forrásból. A rekultivációs munkálatok az ország számos területén zajlanak és zajlottak.

Forrás: http://www.orientpress.hu/85335/RSS

___________________________________________________________
Indul a Mecsek-Dráva hulladékgazdálkodási program kivitelezése
Dátum: 2011. július 04.

Hulladéklerakók rekultivációjával még a nyáron megkezdődnek a Mecsek-Dráva hulladékgazdálkodási program kivitelezési munkálatai.

Papp Gábor, a projekt megvalósítására létrejött Mecsek-Dráva Önkormányzati Társulás intézményvezetője a témában tartott hétfői pécsi szakmai fórumon elmondta: a mintegy 25 milliárd forintos fejlesztés keretében a Dél-Dunántúlon két éven belül a szelektív gyűjtést és a környezetbarát ártalmatlanítást is magába foglaló komplex hulladékgazdálkodási rendszert alakítanak ki, és jövő őszre rekultiválják a környezetet erősen szennyező hulladéklerakókat.
Hozzátette, a program rekultivációs részét illetően már szerződtek a kivitelezővel, tart a helyszíni felmérés és hamarosan átadják a munkaterületeket. A hulladékgazdálkodási rendszert érintően még folynak a közbeszerzési eljárások.
Forrás: http://www.szolnokinapilap.hu/cikk/Indul_a_Mecsek-Drava_hulladekgazdalkodasi_program_kivitelezese/79238
___________________________________________________________
Indul a Mecsek-Dráva hulladékgazdálkodási program kivitelezése
Dátum: 2011.július 04.

Hulladéklerakók rekultivációjával még a nyáron megkezdődnek a Mecsek-Dráva hulladékgazdálkodási program kivitelezési munkálatai.

Papp Gábor, a projekt megvalósítására létrejött Mecsek-Dráva Önkormányzati Társulás intézményvezetője a témában tartott hétfői pécsi szakmai fórumon elmondta: a mintegy 25 milliárd forintos fejlesztés keretében a Dél-Dunántúlon két éven belül a szelektív gyűjtést és a környezetbarát ártalmatlanítást is magába foglaló komplex hulladékgazdálkodási rendszert alakítanak ki, és jövő őszre rekultiválják a környezetet erősen szennyező hulladéklerakókat.
Hozzátette, a program rekultivációs részét illetően már szerződtek a kivitelezővel, tart a helyszíni felmérés és hamarosan átadják a munkaterületeket. A hulladékgazdálkodási rendszert érintően még folynak a közbeszerzési eljárások.
Forrás: http://www.pecsinapilap.hu/cikk/Indul_a_Mecsek-Drava_hulladekgazdalkodasi_program_kivitelezese/79238

___________________________________________________________
Mecsek-Dráva: indul a sokmilliárdos munka

Dátum. 2011. július 4.
Egy éven belül közel kilencven településen számolhatják fel, illetve rekultiválhatják a korszerűtlen hulladéklerakókat mintegy ötmilliárd forintból, 2013-ig pedig a Dél-Dunántúl 313 településén, 20 milliárd forintból elindítják a szelektív hulladékgyűjtést – hangzott el a projektek nyitóeseményén hétfőn.

A hulladéklerakók rekultivációjával még a nyáron megkezdődik a Mecsek-Dráva hulladékgazdálkodási program kivitelezési munkálata – számolt be minderről Papp Gábor, a Mecsek-Dráva Önkormányzati Társulás intézményvezetője (képünkön középen) a műszaki kar előadótermében július negyedikén.
A szakmai fórumon kiderült: összesen mintegy 25 milliárd forintos, nagyrészt az unió által finanszírozott fejlesztés keretében a Dél-Dunántúlon két éven belül a szelektív gyűjtést és a környezetbarát ártalmatlanítást is magában foglaló, komplex hulladékgazdálkodási rendszert alakítanak ki. Jövő őszre rekultiválják a környezetet erősen szennyező hulladéklerakókat is.
Az ügy olyannyira előrehaladott állapotban van, hogy már szerződtek a kivitelezővel a program rekultivációs részét illetően, s tart a helyszíni felmérés is, valamint hamarosan átadják a munkaterületeket. A hulladékgazdálkodási rendszert érintően még folynak a közbeszerzési eljárások.
A Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Programhoz csatlakozó települések száma folyamatosan nőtt, jelenleg a dél-dunántúli régió három megyéjében 313 település több mint 426 ezer lakosának életminőségére lehet pozitív hatással.
A projekt során létrejövő, Magyarországon ez idáig még nem alkalmazott komplex hulladék-előkezelő rendszer lehetővé teszi a lerakásra szánt hulladék mennyiségének minimalizálását, illetve magában foglalja az energetikai hasznosítás lehetőségeit is a másodlagos tüzelőanyagok keresleti és kínálati piaci viszonyaitól függően.
A vegyesen gyűjtött hulladékból mechanikai-biológia kezelőmű segítségével külön elválasztják a magas fűtőértékű, energetikailag még hasznosítható részt.
Júliusban sor kerülhet a nyertes kivitelezővel való szerződéskötésre, az átrakóállomások, hulladékudvarok, gyűjtőszigetek több mint 2,3 milliárdos építési munkáinak kezdésére. Még ezen a nyáron kiírják a három hulladékkezelő központ (Kökény, Barcs és Marcali) létesítésére irányuló 9 milliárdos közbeszerzést. Az év második felében megjelenik a projekthez kapcsolódó mobil eszközök beszerzésére irányuló tender is, összesen mintegy 5 milliárd forint értékben. A tervek szerint a projekt létesítményeinek szakaszos átadása 2013 elején indulhat.
A program részeként ezt követően bevezetik a szelektív hulladékgyűjtést valamennyi településen, 820 gyűjtőszigetet telepítenek, a nagyobb városokban házhoz menő szelektív gyűjtést indítanak, amely 60 ezer családot érint. Pécsett a lakótelepi részeken a lépcsőházi szelektív gyűjtést fejlesztik.
Forrás: http://www.pecsma.hu/helyi/2011/07/04/mecsek-drava-indul-a-sokmilliardos-munka/

___________________________________________________________
Őszig rekultiválják Baranyában is a szennyező hulladéklerakókat
Dátum: 2011. július 04.
Hulladéklerakók rekultivációjával még a nyáron megkezdődnek a Mecsek-Dráva hulladékgazdálkodási program kivitelezési munkálatai.

Papp Gábor, a projekt megvalósítására létrejött Mecsek-Dráva Önkormányzati Társulás intézményvezetője a témában tartott hétfői pécsi szakmai fórumon elmondta: a mintegy 25 milliárd forintos fejlesztés keretében a Dél-Dunántúlon két éven belül a szelektív gyűjtést és a környezetbarát ártalmatlanítást is magába foglaló komplex hulladékgazdálkodási rendszert alakítanak ki, és jövő őszre rekultiválják a környezetet erősen szennyező hulladéklerakókat.
Hozzátette, hogy a program 100 százalékos európai uniós pénzügyi támogatást élvező rekultivációs részét illetően már szerződtek a kivitelezővel, tart a helyszíni felmérés és hamarosan átadják a munkaterületeket. A 70 százalékban uniós forrásból megvalósuló hulladékgazdálkodási rendszert érintően még folynak a közbeszerzési eljárások.
Papp Gábor szólt arról is, hogy a társulás megalakulásával 2003-ban indult projekt kivitelezése az eredeti tervekhez képest másfél évvel később kezdődhet meg, mert a szerződéskötéseket és a munka indulását több sikertelen közbeszerzési eljárás hátráltatta.
A Mecsek-Dráva hulladékgazdálkodási program Baranya, Somogy és Tolna megyében 313 település 426 ezer lakosa számára teremt egészségesebb környezetet azzal, hogy a térségben évente keletkező mintegy 200 ezer tonna hulladék 70 százalékát újrahasznosítják, a fennmaradó részt pedig a szigorú európai uniós szabályoknak megfelelően helyezik el. Emellett meggátolják, hogy a meglévő lerakók szennyezzék a talajt és az ivóvizet.
A tervek szerint a szerves hulladék feldolgozását 2 mechanikai-biológiai kezelőben és egy komposztálóban végeznék, a lerakással történő ártalmatlanítást egy új hulladéklerakó és 4 átrakó állomás szolgálja majd. A szelektív gyűjtéshez 2 hulladék-válogatóművet építenek és 22 hulladékudvart alakítanak ki, 820 gyűjtőszigetet telepítenek, a nagyobb városokban és a szomszédos településeken bevezetik a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést.
A rekultiváció során 64 lerakót korszerűsítenek, 25-öt pedig felszámolnak. A munkálatoknak nem csak a tereprendezés és a tárolók területének szigetelése a célja, hanem az ivóvíz minőségének folyamatos ellenőrzését biztosító monitoring-rendszer telepítése is.
___________________________________________________________
Indul a Mecsek-Dráva hulladékgazdálkodási program kivitelezése
Dátum: 2011. július 4.
Hulladéklerakók rekultivációjával még a nyáron megkezdődnek a Mecsek-Dráva hulladékgazdálkodási program kivitelezési munkálatai.

Papp Gábor, a projekt megvalósítására létrejött Mecsek-Dráva Önkormányzati Társulás intézményvezetője a témában tartott hétfői pécsi szakmai fórumon elmondta: a mintegy 25 milliárd forintos fejlesztés keretében a Dél-Dunántúlon két éven belül a szelektív gyűjtést és a környezetbarát ártalmatlanítást is magába foglaló komplex hulladékgazdálkodási rendszert alakítanak ki, és jövő őszre rekultiválják a környezetet erősen szennyező hulladéklerakókat.
Hozzátette, hogy a program 100 százalékos európai uniós pénzügyi támogatást élvező rekultivációs részét illetően már szerződtek a kivitelezővel, tart a helyszíni felmérés és hamarosan átadják a munkaterületeket. A 70 százalékban uniós forrásból megvalósuló hulladékgazdálkodási rendszert érintően még folynak a közbeszerzési eljárások.
Papp Gábor szólt arról is, hogy a társulás megalakulásával 2003-ban indult projekt kivitelezése az eredeti tervekhez képest másfél évvel később kezdődhet meg, mert a szerződéskötéseket és a munka indulását több sikertelen közbeszerzési eljárás hátráltatta.
A Mecsek-Dráva hulladékgazdálkodási program Baranya, Somogy és Tolna megyében 313 település 426 ezer lakosa számára teremt egészségesebb környezetet azzal, hogy a térségben évente keletkező mintegy 200 ezer tonna hulladék 70 százalékát újrahasznosítják, a fennmaradó részt pedig a szigorú európai uniós szabályoknak megfelelően helyezik el. Emellett meggátolják, hogy a meglévő lerakók szennyezzék a talajt és az ivóvizet.
A tervek szerint a szerves hulladék feldolgozását 2 mechanikai-biológiai kezelőben és egy komposztálóban végeznék, a lerakással történő ártalmatlanítást egy új hulladéklerakó és 4 átrakó állomás szolgálja majd. A szelektív gyűjtéshez 2 hulladék-válogatóművet építenek és 22 hulladékudvart alakítanak ki, 820 gyűjtőszigetet telepítenek, a nagyobb városokban és a szomszédos településeken bevezetik a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést.
A rekultiváció során 64 lerakót korszerűsítenek, 25-öt pedig felszámolnak. A munkálatoknak nem csak a tereprendezés és a tárolók területének szigetelése a célja, hanem az ivóvíz minőségének folyamatos ellenőrzését biztosító monitoring-rendszer telepítése is.

Forrás:http://www.tozsdeiskola.hu/hir/indul-a-mecsek-drava-hulladekgazdalkodasi-program-kivitelezese_2011-07-04_1309779541.html
__________________________________________________________